Kırıkkale'ye yatırım yapmalıyız

Kırıkkale

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök, Kırıkkale'de 112 Anonim Şirket, 80 kooperatif, 1014 limitet şirket, 348 gerçek kişi ticari işletmesi ile 10 kamu kuruluşunun bulunduğunu söyledi. İşadamlarına çağrı yapan Gök, teşvik sisteminden yararlanarak Kırı

EKREM GÖK BRİFİNG VERDİ

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök Haziran ayı ihracat rakamları basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.  TÜPRAŞ Rafinerisindeki yapılan basın toplantısına, Vali Ali Kolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyeleri, iş adamları, davetliler katıldı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök, Kırıkkale de faaliyet gösteren işyerleri ile ilgili bilgiler vererek, genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiğini ifade etti. Gök, Kırıkkale’de 112 Anonim Şirket, 80 kooperatif, 1014 limitet şirket, 348 gerçek kişi ticari işletmesi ile 10 kamu kuruluşunun bulunduğunu söyledi.

 

YATIRIM YAPIN UYARISI

Teşvik sisteminde önemli bir yerde bulunan Kırıkkale’ye yatırım yapılması çağrısında bulunan Gök, bu konuda herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Vali Ali Kolat ise Kırıkkale’nin Cumhuriyet şehri olduğunu belirterek, Ankara’nın yanında bulunan Kırıkkale’ye yatırım yapılması gerektiğini bildirdi. Kolat konuşmasının devamında “Kırıkkale Cumhuriyet ile birlikte doğan bir şehir. MKEK’nin de kurulduğu bir ilimiz. Özel sektörün gelişmediği yerlere baktığımız zaman orada kamu sektörü ön plandaysa maalesef özel sektör gelişmiyor. Orada bir memur mantalitesi söz konusu oluyor. Yani işçi, memur aylık maaşını alıyor ve risk almak istemiyor. Bu anlamda da Kırıkkale de nüfus olarak bütün iller var. Yani Şırnaklısı da var, İstanbullusu da var, Yalovalısı da var. Kırıkkale’nin İlginç bir özelliği var. Neden, MKEK ve TÜPRAŞ gibi tesisler burada bulunuyor.

 

HAZİRAN AYI RAKAMLARI AÇIKLANDI

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı(TİM) Mehmet Büyükekşi,  Haziran ayı ihracat rakamlarına değinerek, Türkiye’nin tüm tahminleri aşarak, yüzde 4,3 büyüdüğüne dikkat çekti.  Büyükekşi, Türkiye’nin bu büyüme temposuyla gelişen ülkeler arasında 4. sırada olduğunu dile getirdi. Ayrıca Türkiye’nin yılın ilk 4 ayındaki ihracat artış performansları karşılaştırıldığında Çek Cumhuriyeti ve Polonya’nın ardından Avrupa’da 3. sırada yer aldığını ifade etti. Büyükekşi, Haziran ayı ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. Mehmet Büyükekşi, yılın ilk 6 ayındaki toplam ihracatın ise yüzde 7,3 artışla 79 milyar 935 milyon dolar olduğunu kaydetti.Büyükekşi, "Merkez Bankası`nın piyasa dinamiklerinin gerisinde kalmadan kademeli faiz indirimlerine pro-aktif bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Yüksek faiz firmaların yatırım iştahını negatif etkiliyor" dedi.

 

IŞID ÇOK ETKİLEDİ

Büyükekşi, IŞİD`in Musul`u ele geçirmesi nedeniyle Irak`a olan ihracatta sıkıntılar yaşandığını belirti. Haziran ayında ihracatın yüzde 21 gerilediğini belirten Büyükekşi, Haziran ayı bazında Irak en fazla ihracat yaptığımız 3. ülke konumuna düştü. Şu aşamada sadece alternatif Kerkük yolu üzerinden sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor dedi. FED`in politika faizlerinin uzun vadede geleceği seviyeyi aşağı yönlü olarak revize ettiğini hatırlatan Büyükekşi, ABD`nin büyüme beklentisi de yüzde 2.9`dan yüzde 2.1-2.3 aralığına getirildi. Fed ayrıca, aylık tahvil alım hacmini 10 milyar dolar daha azaltarak 45 milyar dolardan 35 milyar dolara düşürdüö diye konuştu. Büyükekşi, Avrupa Merkez Bankası`ndan gelen ek parasal genişlemeyle birlikte Ab`nin büyümesi ve artan iç taleple, ithalatının artış trendine girmesini beklediklerini söyledi.

 

 

TÜRKİYE GİDEREK BÜYÜYOR

Büyükekşi, 2014`ün ilk çeyreğinde Türkiye`nin tüm uluslararası tahminleri aşıp, yüzde 4,3 büyüdüğünü ve bu temposyla gelişen ülkeler arasında 4. sırada yer aldığını kaydetti. Büyükekşi, Türkiye`nin aynı zamanda yılın ilk 4 ayındaki ihracat artış performansının karşılaştırıldığında Çek Cumhuriyeti ve Polonya`nın ardından Avrupa`da 3`üncü sırada yer aldığını belirtti. Büyükekşi, dış ticaret açığının yüzde 25 gerilemesinin, makroekonomik politikaların isabetli olmasından kaynaklandığını ifade etti.

 

KADEMELİ FAİZ ORANI

Büyükekşi, geçtiğimiz hafta Merkez Bankası`nın borç verme faizini 0,75 puan daha indirerek yüzde 8,75 seviyesine çektiğini hatırlatırken, Biz Merkez Bankası`nın piyasa dinamiklerinin gerisinde kalınmadan kademeli faiz indirimlerinin pro-aktif bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Yüksek faiz oranı bilhassa tüm sektörlerdeki firmaların yatırım iştahını negatif etkiliyor. Faiz düşüşünün devamıyla rekabetçi kur seviyelerinin korunması gerektiğine inanıyoruz diye konuştu. Büyükekşi, AB-28 ülkelerinin ilk 4 aylık ithalatı yüzde 2 geriledi, 13 milyar Euro daraldı. Biz aynı dönemde Ab`ye ihracatımızı yüzde 14 artırdık. Talebin daraldığı bir pazara daha fazla hacimde ihracat yapmak, belirgin bir fiyat baskısı yaratıyor. Bu da kurların belli bir seviyede tutunmasını gerektirir dedi.

 

IRAK’TA YAŞANANLAR ENDİŞE VERİYOR

Büyükekşi, Irak`ta yaşanan son gelişmelerin kendilerini endişeye sevk ettiğini, IŞİD`in 80 Türk vatandaşı kaçırmasına üzüldüklerini belirtirken, Musul`u ele geçirmesi nedeniyle Irak`a olan ihracatta sıkıntılar yaşanmaya başlandığını söyledi. Alternatif Kerkük yolu üzerinden çok sınırlı miktarda ticaret yapılabildiğini belirten Büyükekşi, Irak, yıllık 12 milyar dolar ihracat ile Almanya`nın ardından ikinci büyük ihraç pazarımız. 2014`ün ilk 5 ayında Irak`a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Ancak Haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. Suriye`de de benzer şekilde krizle beraber ilk dönemde ihracatımız ciddi şekilde düştü, ancak doğal olarak gerçekleşen talep ve ihtiyaçları karşılamak üzere ihracatımız tekrar artarak rekorlar kırıyor. Irak`ta oluşan kaybımızı yeni hedef pazarlardaki performansımızla telafi edeceğiz, Nasıl ki 2009`da Avrupa pazarındaki krizi Orta Doğu pazarıyla aştıysak, Şu anda Orta Doğu`da yaşanan duraklamayı da canlanan Ab pazarı ile telafi edeceğiz diye konuştu.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ